Kuchynské pracovné zóny a štúdie o ich rozmiestnení dnes nie sú len bezhlavými teóriami. Ide o niekoľkoročné prakticky vyskúšané a logicky doložené pozorovania, ktoré Vám zjednodušia a spríjemnia činnosti vykonávané vo Vašej kuchyni. Zároveň šetria Váš čas a zdravie, čo vôbec nie je zanedbateľná vec. Vhodne naplánované kuchynské pracovné zóny sú preto základom pohodlnej práce vo Vašej kuchyni.
Pracovné zóny Vašej kuchyne a ich logické usporiadanie:
- Zásoby – predstavujú spotrebné tovary a potraviny ako chlieb, marmelády, müsli, chladené potraviny a iné. Kuchynské spotrebiče ako chladnička, mraznička, kuchynská potravinová skriňa umiestňujeme do kuchynskej zóny Zásoby.
- Príprava – predstavuje hlavnú pracovnú časť Vašej kuchyne. Predmety ako kuchynské pracovné príbory, pracovné pomôcky, misky, koreniny, ocot, olej a iné by sa mali uskladniť tu. Prípravná a odkladacia kuchynská zóna by mali byť podľa možností čo najväčšie.
- Varenie – pečenie - príbor na varenie, hrnce, panvice, pokrievky, pomôcky na pečenie a iné by mali byť v ideálnom prípade uskladnené v tejto časti. Kuchynské spotrebiče ako sporák, rúra, varná doska, mikrovlnná rúra sa tiež najlepšie hodia do tejto kuchynskej zóny. Plynový sporák nie je vhodné postaviť do blízkosti okna alebo na miesto, kde je prievan.
- Umývanie - triedenie odpadu, čistiace a umývacie prostriedky tu nájdu svoje miesto. Kuchynský drez s batériou, dvojdrez, umývačka riadu, drvič odpadu – ich veľkosť, tvar a materiálové vyhotovenie závisia od celkového riešenia kuchyne. Pohodlie pri umývaní ovplyvňuje aj vhodná vodovodná batéria. Batérie s výsuvnou sprchou sú vhodné na umývanie väčších hrncov.
- Ukladanie - spotrebné kuchynské predmety ako riad, jedálenský príbor, drobnosti, tupperware, krájač, varič na vajíčka a iné sú za ideálnych okolností uskladnené v zóne Ukladanie. Dostatočná kapacita úložných priestorov akejkoľvek kuchyne je veľmi žiaduca.
Pri plánovaní jednotlivých pracovných zón Vašej kuchyne je tiež dôležité, či bude kuchyňa nadväzovať na spoločný otvorený priestor obývacej miestnosti, alebo bude samostatným uzatvoreným priestorom v rámci domu/ bytu.
V nadväznosti na rozmiestnenie jednotlivých zón kuchyne je potrebné zvážiť, koľko priestoru bude každá zóna vyžadovať.